Wat is dataroaming?

dataroamingDataroaming zorgt ervoor dat je gebruik maakt van het netwerk van een andere aanbieder als je eigen aanbieder op dat moment even geen netwerk beschikbaar heeft. Roaming kun je vertalen als rondzwerven. De aanbieders hebben hier onderling afspraken over gemaakt. Het voordeel is dat je overal gebruik kunt blijven maken van alle diensten op je smartphone. Je moet echter wel uitkijken voor extra kosten, met name in het buitenland.

Dataroaming in het buitenland

Nederlandse aanbieders hebben in het buitenland vaak geen netwerk, waardoor ze samenwerken met aanbieders van dat land. Op deze manier kun je nog steeds bellen en internetten, maar de kosten hiervan vallen vaak niet in je eigen abonnement. Dit betekent dat je betaalt per belminuut of MB data gebruik. Deze kosten kunnen hoog oplopen, met name door het gebruik van internet. Het is namelijk mogelijk dat je onbewust data aan het verbruiken bent met behulp van dataroaming, bijvoorbeeld als bepaalde apps op je smartphone automatisch updates downloaden. Wil je toch graag internetten in het buitenland, maar deze hoge roamingkosten voorkomen? Sluit dan een databundel af bij je telefoonaanbieder. Je betaalt dan een vast bedrag voor een bepaald aantal MB data. Dit voorkomt onverwachte kosten. Daarnaast is het verstandig om dataroaming uit te zetten als je naar het buitenland gaat.

Instellingen van je telefoon

Op elke smartphone heb je de mogelijkheid om dataroaming uit te schakelen. Dit is dus voornamelijk handig als je naar het buitenland gaat. Je kunt de dataroaming handmatig aanzetten als je even snel iets wilt opzoeken op internet, of snel een berichtje met WhatsApp wilt versturen. Let er wel op dat je de dataroaming daarna meteen weer uit zet. Probeer daarnaast zoveel mogelijk gebruik te maken van Wifi-netwerken. Op die manier kun je toch online op je vakantie, zonder onverwacht hoge kosten bij thuiskomst.