Wat houdt het in om je telefoon te leasen?

leaseHet leasen van je telefoon was een nieuwe manier om een abonnement af te sluiten bij enkele telefoonproviders. Dergelijk abonnementsvormen waren onder andere mogelijk bij Hi, KPN en Telfort. Bij het leasen van je telefoon wordt je nooit de eigenaar van de telefoon. Eigenlijk huur je de telefoon voor een vast bedrag per maand. De meeste telefoonproviders zijn inmiddels echter alweer gestopt met het leasen van telefoons vanwege een lage populariteit onder consumenten.

Voor- en nadelen van leasen

Het leasen van je telefoon was zoals gezegd niet echt populair onder consumenten. Toch zijn er wel degelijk enkele voordelen denkbaar van het leasen van je telefoon. Consumenten hoeven aan het begin van het abonnement geen geld te betalen voor de telefoon. De kosten van de huur zitten automatisch in het maandelijks bedrag van het abonnement verwerkt. Reparaties van de telefoon worden daarnaast automatisch vergoed door de telefoonprovider. Als de telefoon kapot gaat, krijgt de klant meteen een leentoestel te gebruiken. Je zit dus nooit zonder telefoon. Het grootste nadeel van leasen is echter dat je nooit de eigenaar bent van de telefoon, ook niet na afloop van je contract.

Leasetoestel overnemen

Na afloop van je contract kun je vaak wel je telefoon overnemen van de telefoonprovider. Als je interesse hebt om de telefoon over te nemen, krijg je van de telefoonprovider een prijs die je zou moeten betalen bij een overname. Je kunt vervolgens zelf bepalen of je de geleasede telefoon overneemt of niet. Een voordeel is natuurlijk dat je zelf precies weet in welke staat de telefoon is, in tegenstelling tot het kopen van een andere tweedehands toestel. Na de overname is de telefoon dan voor het eerst jouw eigendom.