Iphones en apple producten een hype?

Wat ik mij afvraag bij apple producten, en in specifiek de Iphone;’ Zijn de producten van Apple van zo’n hoge kwaliteit dat iedereen apple producten wil hebben? Of is het misschien een soort van statussymbool geworden, net zoals als facbook, kleren, pokemon kaarten, tom toms etc. Zijn Apple producten misschien niet gewoon een hype? Een verschijnsel waar een product of iets dergelijks groter en beter lijkt dan dat het in werkelijkheid is?
Laten wij even kijken hoe mensen hun mobiele telefoon noemen. Mensen met een iPhone zullen in de meeste gevallen altijd “Hee kun je mijn IPHONE even geven” in plaats van “kun je mijn telefoon/mobiel geven”. Heb je ooit gehoord van “hee, wil je even mijn samsung geven’? Wat is er nou werkelijk echt beter aan een iPhone dan een andere mobiele telefoon? Hetzelfde kunnen we ons afvragen bij de rest van de Apple producten. Is een Macbook echt zo goed in vergelijking met hun concurrenten? Mensen noemen hun Macbook ook geen laptop, maar een Macbook. Is het niet gewoon zo dat Apple gewoon een erg goeie verkoopman, Steve Jobs had? Steve jobs, degene die Apple producten wilde laten binden aan de gebruiker? Volgens mij is het hem gelukt.

Als ik eerlijk ben dan denk ik dat Apple producten inderdaad slechts een hype zijn. Oké ik ben het er mee eens dat Apple producten in de meeste gevallen kwaliteit producten zijn maar dit kunnen we ook over vele andere producten zeggen. Ik denk dat mensen over een aantal dingen heen kijken. Een aantal bekende mensen zoals dj’s, designers, fotograven etc. gebruikten een Macbook en gelijk is het helemaal top om er één te hebben. Geen laptop, nee een macbook.
We hebben wel heel veel hypes meegemaakt de laatste tijd en ik heb zo’n gevoel dat het niet lang duurt voordat we uit deze hypes komen. Kijk maar twitter, facebook en hyves. Niet heel lang geleden bevond hyves zich op rozen, nu nog maar weinig bezoekers want (bijna) iedereen is overgestapt op facebook! Hoelang gaat facebook het volhouden voordat er weer iets nieuws komt? Hyves was altijd zo vriendelijk mogelijk tegenover de gebruikers met zo min mogelijk advertenties. Kijk nu is, vol ervan omdat ze er nog wat uit wilde halen. Facebook moet maar snel beginnen met advertenties plaatsen, voordat er een vervanger komt.

Technologie moet bij de situatie passen en je daadwerkelijk moet helpen om je leven te vergemakkelijken, niet om meer status te krijgen. Voer geen merkenstrijd maar geef elkaar de ruimte om te ontwikkelen en van elkaar te leren zodat technologie door kan blijven ontwikkelen. Of Iphones en andere apple producten een hype zijn, dat antwoord kunnen we geven over 5 jaar.